Strony

Friday, September 6, 2013

Carrot cake


Miałam dziś wenę do gotowania, także oprócz obiadu zabrałam się za ciasto. Padło na marchewkowe, bo jest proste, tanie i szybkie. Po za tym nie robiłam go od zimy i miałam na nie ochotę, bo jest pyszne :) Tym razem wypróbowałam inny przepis na polewę-krem do ciasta i myślę, że jest o wiele lepsza niż ta, którą robiłam zazwyczaj. Nie używam też orzechów, za którymi w wypiekach nie przepadam. Jeśli chcecie je dodać, zróbcie to razem z wiórkami kokosowymi.

Zachęcam do spróbowania swoich sił i przyrządzenia go dla swoich bliskich :) 


Składniki:

*ciasto*
125 g/ ok.0,7 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
125 g/ ok. 0,6 szklanki brązowego cukru (użyłam białego)
2 jajka
100 ml/ ok. 0,4 szklanki oleju słonecznikowego
125 g marchwi obranej i drobno startej (jedna średnia marchewka)
25 g wiórków kokosowych

*polewa*
50 g masła
100 g serka topionego śmietankowego
1 szklanka cukru pudru
dwie krople aromatu cytrynowego (opcjonalnie)




Sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier) wsypać do miski i wymieszać.
Dodać jajka i olej i dokładnie wymieszać.
Dodać startą marchew i wiórki. Wymieszać.
W SKRÓCIE: wrzuć wszystko do miski i dokładnie wymieszaj ;)


Nagrzać piekarnik do 180 stopni - piec ok. 20-30 minut
(Korzystałam z jednorazowej formy, której nie smarowałam, jednak jeśli chcecie użyć blaszanej posmarujcie ją masłem)



Jak sprawdzić czy ciasto jest już gotowe?
Gdy upłynęło już wystarczająco dużo czasu by przypuszczać, że ciasto się upiekło otwieram piekarnik i przykładam do niego nóż na płasko i delikatnie naciskam. Jeśli ciasto się ugina, jest gotowe. Zostawiam je w wyłączonym piekarniku na pół godziny.

Czas na polewę.
Do rondelka wrzucamy masło i serek. Rozpuszczamy na małym ogniu. Serek sprawiał u mnie wrażenie zważonego, lecz po rozmiksowaniu i dodaniu cukru pudru zrobiła się konsystencja klarownej masy. 



Rozsmarować polewę na jeszcze ciepłym cieście. To wszystko :)


Jedliście kiedyś ciasto marchewkowe? :) Też lubicie?

1 comment:

  1. Mniam mniam też chcę , wiesz myślę , że jest smaczne.

    ReplyDelete