Strony

Wednesday, May 29, 2013

Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego




Dziś szybki przepis na słodką przekąskę. Pewnego dnia dopadła mnie ochota na słodycze, dlatego zamiast iść do sklepu wykorzystałam to, co było już w lodówce. :)

Składniki:
  • ciasto francuskie
  • jajko
  • dowolne dodatki (ja wybrałam czekoladowy krem i dżem truskawkowy)

Jak je zrobić?
To bardzo proste. 
  • Rozwijamy gotowe ciasto francuskie i kroimy na kwadraciki. Ważne aby ich liczba była  parzysta, wielkość dowolna. 
  • Na połowę z nich na środku nakładamy wybrane przez nas składniki. Ja nałożyłam krem czekoladowy, a na nim trochę dżemu truskawkowego. 
  • Mieszamy jajko (ja dodałam do jajka odrobinę cukru) i smarujemy wokół nadzienia.
  • Pozostałe kwadraciki są "przykrywką". Robimy na nich kilka nacięć i nakładamy na kwadraciki z nadzieniem, po czym zaciskamy brzegi, np. widelcem. 
  • Na wierzchu smarujemy jajkiem i do piekarnika na 15 minut w ok. 180 stopniach. :)

Piec najlepiej na papierze do pieczenia. Ja nie dysponowałam ani papierem, ani blachą do ciasta, dlatego piekłam je po 2 sztuki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (oczywiście bez przykrywania). Grunt to kreatywność ;)

I gotowe. Ja nieco przesadziłam z ilością nadzienia dlatego się rozlały, ale były smaczne. 
Całe przygotowanie to ok. 30 minut (chyba, że ktoś rusza się szybciej, niż ja :P)

No comments:

Post a Comment