Dziś szybki przepis na słodką przekąskę. Pewnego dnia dopadła mnie ochota na słodycze, dlatego zamiast iść do sklepu wykorzystałam to, co było już w lodówce. :)
- ciasto francuskie
- jajko
- dowolne dodatki (ja wybrałam czekoladowy krem i dżem truskawkowy)
Jak je zrobić?
To bardzo proste.
- Rozwijamy gotowe ciasto francuskie i kroimy na kwadraciki. Ważne aby ich liczba była parzysta, wielkość dowolna.
- Na połowę z nich na środku nakładamy wybrane przez nas składniki. Ja nałożyłam krem czekoladowy, a na nim trochę dżemu truskawkowego.
- Mieszamy jajko (ja dodałam do jajka odrobinę cukru) i smarujemy wokół nadzienia.
- Pozostałe kwadraciki są "przykrywką". Robimy na nich kilka nacięć i nakładamy na kwadraciki z nadzieniem, po czym zaciskamy brzegi, np. widelcem.
- Na wierzchu smarujemy jajkiem i do piekarnika na 15 minut w ok. 180 stopniach. :)
Piec najlepiej na papierze do pieczenia. Ja nie dysponowałam ani papierem, ani blachą do ciasta, dlatego piekłam je po 2 sztuki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (oczywiście bez przykrywania). Grunt to kreatywność ;)
I gotowe. Ja nieco przesadziłam z ilością nadzienia dlatego się rozlały, ale były smaczne.
Całe przygotowanie to ok. 30 minut (chyba, że ktoś rusza się szybciej, niż ja :P)
No comments:
Post a Comment